یکی از شایعترین بیماریهای مغز و اعصاب ، سردرد میگرن است که می تواند برای فرد، ناتوان کننده باشد. برای درمان مناسب برای هر بیمار،پزشک سابقه پزشکی فرد، سبک زندگی، بیماریهای دیگر و الگوی سردرد در فرد را بررسی میکند. میگرن انواع مختلفی داشته و ممکن است علائم و شدت آن در هر فرد متفاوت باشد. تشخیص نوع میگرن بیمار، برای یافتن مؤثرترین درمان لازم و ضروری است.
میگرن عصبی
استرس و سایر احساسات مانند اضطراب ، هیجان ، تنش و شوک می توانند در بدن برخی از افراد سبب بالا و پایین رفتن سطح برخی هورمونها شده و در نتیجه منجر به بروز میگرن عصبی در فرد شوند ، اما برخی از اقدامات آسان می توانند این تنشها را کاهش داده و از بروز سردرد در فرد جلوگیری کنند. استرس در برخی از افراد ، محرک مستقیم میگرن است.
چه نوع استرسی می تواند باعث میگرن شود؟
وقتی استرس در بعضی از افراد کم می شود میگرن در آنها ایجاد می شود. به این نوع میگرن گاهی، سردرد آخر هفته يا ميگرن ناخوشايند میگویند ، به این علت که فرد در محل كار ممكن است بعد از يك هفته پر استرس ، در خانه آرامش داشته باشد.
برخی از شرایط استرس زا که میگرن تحریک می کند عبارتند از:
- کمبود خواب
- مضطرب و عصبی بودن
- استرس و تنش در محل کار
- کارهای روزمره یا مسافرت
- بیکاری یا درآمد کم یا مشکلات مالی
- مشکلات مربوط به ازدواج یا رابطه فرد
- تغییراتی در زندگی فرد ، نظیر بچه دار شدن ، تعویض شغل یا خانه
- ترومای کودکی مانند طلاق والدین ، ماندن در بیمارستان و سوء استفاده جسمی
علائم میگرن عصبی
در میگرن عصبی فرد سردردهای شدید ضرباندار همراه با تهوع دارد و گاهی در صورتی که این حملات در فرد تکرار شود، تغییر خلق پیدا کرده و عصبی میشود. علاوه بر میگرن ممکن است فرد دچار استرس نیز شود که این موضوع سبب افزایش تعداد سردردها در او میشود.
پیشگیری از میگرن عصبی
به افراد مبتلا به میگرن عصبی توصیه میشود که از مصرف بعضی از مواد غذایی مانند مرکبات ترش، پنیرهای کهنه، سوسیس و کالباس، قهوه ، شکلات و نیز غذاهای پرحجم و پرچرب و مشروبات الکلی بپرهیزند . عواملی مانند پرخوری، کمخوری، خواب کم یا زیاد، خستگیهای جسمانی و روانی و در معرض بوهایی مانند عطر، سیگار و قلیان قرار گرفتن، نیز موجب افزایش حملات میگرن میشود.
روشهای درمان میگرن عصبی
استفاده از مسکنهای معمولی
سردردهای میگرنی میتواند فرد را از انجام کارهای روزمره باز دارد. میتوان برای رفع سردرد از مسکنهای معمولی استفاده کرد. ولی درمان با استفاده از مسکنهای معمولی موقتی بوده و اگر فرد دو یا سه بار در هفته دچار سر دردهای میگرنی میشود و مسکن مصرف کند بدن او به این مسکنها مقاوم شده و دیگر بر سردرد میگرن عصبی تاثیری ندارد. در این موارد پزشک برای فرد داروهای مخصوص سر درد تجویز میکند.
کنترل استرس
شرایط و عواملی را که باعث ایجاد اضطراب و استرس و در نتیجه میگرن در فرد میشود را برطرف کرد و راههای کنترل استرس و اضطراب را آموخت تا بتوان حملات میگرن عصبی را کمتر کرد.
ورزش کردن
یکی از روشهای درمان میگرن عصبی ،ورزش کردن به صورت مرتب و منظم است.
رفع کم آبی بدن
با نوشیدن آب به طور مرتب ، از کم آبی بدن که یکی از علل ایجاد سر دردهای میگرنی میباشد، میتوان جلوگیری کرد.
رژیم غذایی
برای درمان میگرن عصبی باید از مصرف بعضی ازمواد غذایی خودداری کرد از جمله سس گوجه، مرکبات، پنیر ، شکلات، و غذاهایی که دارای پروتئین تیرامین هستند.
جراحی
در جراحی بیمار به صورت کامل بیهوش میشود و جراح پایانههای عصبی که در صورت بیمار وجود دارند را تخریب میکند. در این روش شدت و مدت زمان حملات میگرنی کاهش پیدا میکند. در روش جراحی، نیازی به شکستن جمجمه نیست و جراح تنها بافتهای زیر پوست صورت را دستکاری میکند
تزریق بوتاکس
روش تزریق بوتاکس برای بیمارانی که مدت طولانی ای از سردردهای میگرنی رنج می برند راه حل مناسب است. همچنین تزریق بوتاکس در مواردی که میگرن شما به درمان دارویی خوب پاسخ نمیدهد و یا در بیمارانی که به دلایل مختلف امکان مصرف مرتب داروها را ندارند از روشهای درمانی موثر می باشد.