میگرن چیست؟
میگرن یکی از انواع سردرد ها است که با درد بسیار زیاد همراه است و با حملات دوره ای و راجعه بودنش مشخص می شود.این سردرد معمولا در صبح زود شروع می شود.
علت میگرن کاملا ثابت نشده است اما می توان گفت که میگرن یک اختلال عروقی محسوب می شود و ژنتیک در بروز آن خیلی دخیل است.
این سردرد در زنان شایعتر از مردان است و معمولا از زمان بلوغ آغاز می شود اما بیشتر در سنین 20-35 سالگی شایع است.
علائم میگرن
میگرن معمولا سردرد یک طرفه یا دو طرفه است که معمولا با علائم زیر همراه است:
- بی اشتهایی
- تهوع
- استفراغ
- اختلالات عصبی
مراحل میگرن
حمله ی میگرن معمولا به 4قسمت تقسیم می شود اما در همه ی افرادی که دچار میگرن هستند تمامی مراحل ممکن است دیده نشود.
مرحله اول یا پیش درآمد:
این مرحله در 60% بیماران مبتلا به میگرن شایع است و ممکن است از چند ساعت قبل یا حتی 2 روز قبل از شروع میگرن نشانه هایش ظاهر شود.
از نشانه های این مرحله می توان به احساس سرما ، افسردگی و تحریک پذیری ، ولع نسبت به غذا یا بی اشتهایی ، تغییر در کار گوارش مثل اسهال و یبوست ، تغییر در سطح فعالیت و افزایش دفع ادرار اشاره کرد.
مرحله دوم یا اورا:
در 20% بیماران مبتلا به میگرن مشاهده شده است و حدود نیم ساعت طول می کشد.در این مرحله ممکن است بیمار دچار اختلالات بینایی شود.گزگز صورت و دست ها ، بی حسی ، گیجی خفیف و خواب آلودگی از دیگر علائم این مرحله است.
مرحله سوم یا مرحله سردرد:
این مرحله د ر60% بیماران مبتلا به میگرن وجود دارد و از علائم آن وجود درد ضربان دار و یکطرفه در سر است که در عرض چند ساعت شدیدتر می شود.به علت درد زیاد فرد ممکن است دچار تهوع و استفراغ شود.در این مرحله معمولا فرد نسبت به نور حساس می شود و ترجیح می دهد در جای تاریکی قرار بگیرد.
این مرحله ممکن است 2 ساعت الی 3 روز طول بکشد.
مرحله چهارم یا خاتمه یا بهبودی:
در این مرحله درد به تدریج کم می شود اما به علت انقباض عضلات سر و گردن فرد دچار تغییرات در خلق و خو می شود و ممکن است احساس خستگی بیش از حد کند و حتی برای مدت طولانی بخوابد.در این مرحله هر فعالیت جسمی ممکن است باعث تشدید سردرد شود پس بهتر است به خودتان استراحت دهید.
انواع میگرن
میگرن ها ممکن است در مراحل متفاوت باشند مثلا ممکن است در فردی با پیش درآمد یا بدون پیش درآمد باشد.اما از انواع میگرن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
میگرن قاعدگی:
ممکن است قبل از دوران قاعدگی ، در طول آن ، بعد از اتمام آن یا حتی در دوره ی تخمک گذاری رخ دهد.در این نوع سردرد میگرنی می توان گفت تغییر سطح هورمون های استروژن و پروژسترون باعث شروع میگرن می شود.
میگرن چشمی:
بیماری نادری است که علامت آن کاهش موقتی بینایی یا کوری گذرای یک چشم است که به علت کاهش خونرسانی یا اسپاسم عروق خونی شبکیه است.
در این میگرن بینایی به تدریج ظرف یک ساعت برمیگردد و ممکن است بدون درد باشد.میگرن بینایی با اختلال بینایی در مرحله ی اورا متفاوت است.در مرحله ی اورا میگرن اختلال بینایی چند دقیقه بیشتر طول نمی کشد.
میگرن همی پلژیک:
یا میگرن نیمه فلجی که نادر است و علائم آن بسیار شبیه تشنج و سکته ی مغزی است.
این میگرن به 2 نوع خانوادگی و پراکنده تقسیم می شود.
از علائم این نوع میگرن می توان به ضعف یک طرفه بدن ، اختلالات بینایی ، دشواری تکلم ، ضعف حرکتی ، عدم تعادل ، کاهش حافظه ، حساسیت به نور و تهوع و استفراغ اشاره کرد.
میگرن شکمی:
این نوع میگرن بیشتر در کودکان اتفاق می افتد و علت آن در اکثر موارد ارثی است.علت دقیق این بیماری مشخص نیست اما احتمالا ناشی از مشکل در مسیر مغز و روده است.
مصرف شکلات و گوشت های فراوری شده و کافئین می تواند باعث میگرن شکمی شود.
از علائم این بیماری می توان به رنگ پریدگی ، خواب آلودگی ، فرار از نور و ضعف اشاره کرد.زمانی که کودکتان به این بیماری مبتلا می شود دچار درد ناگهانی و شدید در اطراف ناف و خط وسط شکم می شود و این درد ممکن است 1 ساعت الی 3 روز طول بکشد.
درمان میگرن
درمان میگرن معمولا در 3 مرحله صورت می گیرد.
مرحله ی اول درمان میگرن:
در ابتدا باید سعی کنید عواملی که باعث بروز میگرن در شما می شود را حذف کنید.
این عوامل می تواند استرس ، بی خوابی ، قرص های ضدبارداری ، عفونت یا ویروس ، مواد غذایی خاصی مثل شراب و پنیر باشد. ممکن است قرار گرفتن در مکان شلوغ یا بسیار گرم یا روشن و حتی کمبود خواب و غذا باعث بروز میگرن شود پس تا جای ممکن این فاکتورها را حذف کنید.
بهتر است در یک اتاق آرام و تاریک و در حالی که سر تخت کمی بالا است دراز بکشید.
نوشیدن قهوه سیاه نیز ممکن است به بهبودی کمک کند.
مرحله ی دوم درمان میگرن:
در این مرحله درمان علامتی صورت می گیرد که شامل مسکن ها و داروهای ضد اضطراب مثل ارگوتامین و داروهای آرام بخش و استراحت است.
مرحله سوم درمان میگرن:
در این مرحله درمان پیشگیری کننده صورت می گیرد که شامل داروهایی مثل ارگوتامین ها ، آنتی هیستامین ها ، سوماتریپتان ، ناراتریپتان ، ریزاتریپتان ، آلموتریپتان ، کافرگات ، ضد افسردگی سه حلقه ای(برای پیشگیری از حملات) ، داروی ضد استفراغ و همچنین از داروهایی مثل ایندرال ، متی سرژید ، دی پیریدامول ، والپروات سدیم ، فنی توئین ، آسپرین ، استامینوفن به صورت کمکی ممکن است استفاده شود.
تزریق بوتاکس برای درمان میگرن
بوتاکس یک نوع نوروتوکسینی است که توسط باکتری تولید می شود و باعث مسدود کردن سیگنال های اعصاب و فلج ماهیچه می شود.از این ماده برای رفع چین و چروک استفاده می شود چون باعث آرام شدن عضلات صورت می شود.
تزریق بوتاکس در افرادی که دچار میگرن مزمن هستند نیز استفاده می شود. کسانی دچار میگرن مزمن هستند که در ماه تعداد روز های زیادی مثلا 14 روز را دچار سردرد میگرنی هستند.تحقیقات نشان داده است در 80%موارد تزریق بوتاکس در این افراد کارساز بوده است.
بوتاکس با مسدود کردن سیگنال های درد باعث کاهش یا از بین بردن درد های میگرنی می شود.
با تزریق 1 بار بوتاکس نتیجه ای حاصل نمی شود و ممکن است افراد نیاز به 30-40 بار تزریق در سر و گردن داشته باشند و همینطور ممکن است بعد از 5 بار تزریق نتیجه ی مطلوب حاصل شود .اثر بوتاکس حدود 5 ماه باقی می ماند اما بستگی به محل تزریق دارد و پس از آن شما باید تزریق مجدد انجام دهید.
تاثیر بوتاکس در درمان میگرن بعد از 5-4 روز از زمان تزریق بوتاکس شروع میشود و در عرض 2 هفته به پیک اثر خود میرسد.
مراقبت های بعد از تزریق بوتاکس
- بعد از تزریق بوتاکس سر و گردن خود را به جلو خم نکنید و همچنین از خم کردن سر به عقب مثل دراز کشید پرهیز کنید.
- به مدت 2 روز بعد از تزریق واکسن از حمام طولانی ، سونا ، گرم کردن ناحیه سرو گردن و ماساژ ناحیه تزریق اجتناب کنید.
- آرایش کردن ، شستن صورت با آب سرد و بدون فشار پس از انجام بوتاکس ممنوعیتی ندارد.